Як зберігати овочі на кухні: Добірка корисних пристосувань
Обираючи, де зберігати на кухні овочі, ми керуємося трьома принципами. Вони повинні бути складені акуратно, завжди перебувати під рукою, і в місці, де не зіпсуються швидко. Чи можливо дотримуватися відразу всіх трьох умов? Звичайно! Скористайтеся відповідними пристосуваннями. Якими — читайте далі.

Умови зберігання овочів на кухні

Звикли зберігати всі овочі в холодильнику або на балконі? Або все разом в одному контейнері? А ви знали, що різні овочі вимагають різних умов зберігання і будуть довше зберігати свіжість і цілісність, якщо їх правильно розташувати?

Запам'ятовуйте головні правила зберігання овочів і фруктів:
  1. Укладайте в ємність нещільно. Чим ближче лежать, тим швидше почнуть гнити.
  2. Всі овочі і фрукти зберігаються немитими.
  3. Ідеальне місце для більшості овочів — ємність, в якій добре циркулює повітря.
  4. Цибуля, часник, картопля, корінь імбиру — не зберігати в холодильнику. Причина в реагуванні на вологість повітря. Ці овочі змінять смак не в кращу сторону і швидко згниють. Картоплю перед зберіганням буде не зайвим просушити.
  5. Буряк і морква люблять прохолоду, але не вологу. Якщо укладаєте в холодильник, то в герметичній упаковці.
  6. Цибуля відмінно себе почуває при кімнатній температурі, під час відсутності вологи і попадання прямих сонячних променів.
  7. Помідори можна зберігати в холодильнику. Але краще не варто. Аромат і смак після перебування в холоді зміняться не в кращу сторону. Поруч з помідорами не зберігають швидко дозріваючі овочі. Етилен, що виділяється томатами призводить до того, що вони швидко дозрівають і гниють.
  8. Огіркам і кабачкам — перебувати в прохолодному місці. Але не довше тижня.
Тепер, коли ви знаєте, як зберігати овочі на кухні, залишилося відповісти на одне питання — у чому їх зберігати.

Куди складати овочі?

Є різні пристосування. Вибирайте їх, орієнтуючись на розміри своєї кухні і об'єм овочів, які плануєте зберігати.
Підказка: у великих сучасних візках і етажерках зручно складати і свіжі овочі та фрукти, і консервовані.

Дерев'яний ящик для овочів

Дерев'яний ящик для овочів
Здавалося б, не потрібно турбуватися про те, як зберігати овочі на кухні, якщо є він — дерев'яний ящик для овочів. Це ідеальне вмістилище для картоплі, цибулі, моркви. Але є великий мінус. У дерев'яному контейнері погано циркулює повітря. А більшість овочів в такій ситуації швидко псується. Сучасні відкриті металеві ємності дозволяють продуктам довше зберігатися свіжими і їстівними.

Етажерка

Металева етажерка — універсальна. Розташувавши її на кухні, ви відразу знаходите місце для зберігання продуктів, корисних пристосувань, миючих засобів. Є етажерки з поличками, а є з повноцінними кошиками.

Вона на коліщатках, тому в залежності від того, які складаються овочі, можна посунути етажерку в відповідне місце. Наприклад, якщо в одному з відсіків цибуля — засунути її під стіл або просто прибрати подалі від вікна.

Завдяки вертикальному розміщенню, вузька етажерка — хороший варіант для невеликих кухонь.

Візок

Багатофункціональний візок — відмінна штука. Використовуйте в різних варіаціях. Пристосуйте стільницю під столик для нарізування або чищення продуктів. Навісний кошик для зберігання — під пакети, пергаментний папір. Нижні полиці для консервації і каструль. А висувні полички — вмістилище овочів, зелені, фруктів. У візку продукти точно не ляжуть купкою і збережуться довго.

Збираєтеся готувати? Підвезіть візок ближче до робочого місця і все необхідне виявиться на відстані витягнутої руки.

Кошик для овочів

Кошик для овочів
Спеціальний кошик для овочів — не ноу-хау. Але подивіться, він ідеальний! Місткий, міцний, добре пропускає повітря. А головне, в залежності від наповнення, ставте його куди завгодно! У шафку, під стіл або навіть вішайте на стіну. У такому кошику хоч часник, хоч огірки завжди в потрібно місці і під рукою.

Лотки з поліестеру

Особливі ємності з поліестеру зберігають картоплю, цибулю, часник в чудовому стані не один тиждень. Тканина пропускає повітря, вміст захищено від цвілі і процесів гниття.

Пам'ятайте, що ми зберігаємо овочі немитими? Значить, з них осипаються залишки землі, які загрожують через широкі металеві решітки забруднити всю кухню або ящик, в якому зберігаються. Приходить в голову думка складати овочі в етажерку або кошик загорнутими в пакети. Робити цього не варто. Поліетилен не пропускає кисень, значить, втрачається весь сенс і користь того, що овочі складені в правильне пристосування. Якщо боїтеся бруду, постеліть в ящик або поличку звичайний пергаментний папір, а зверху викладайте помідори або картоплю.

Альтернатива металевим ємностей для зберігання — плетені кошики. У них є отвори для циркуляції повітря, але менш широкі, ніж у металевих.

Поділитися

коментарі ()